Ájurvédské rady ke zlepšení fyzické i duševní síly

1974

 

Dnešní uspěchaná a hektická doba je často spojená s nesprávným způsobem stravování a následnými potížemi s trávením. Vyzkoušejme několik jednoduchých ájurvédských návrhů na jeho zlepšení :

Navečer se vyhněme konzumaci těžkého jídla. Oběd bychom měli mít vždy jako hlavní denní jídlo. Naše trávení při spánku zpomaluje a jídlo se rozloží obtížněji. Proto pokud jíme hodně ve večerních hodinách, můžeme se ráno cítit slabě a unaveně, bez chuti k jídlu a pro nastartování nového dne potřebujeme hodně energie ( což řada z nás řeší např. ranní kávou namísto snídaně ).

Mezi jednotlivými jídly bychom měli dodržovat 4-6 hodinové přestávky. Poslední večerní jídlo se pak doporučuje jíst alespoň 3 hodiny před spánkem, abychom sobě i tělu mohli dopřát kvalitní noční odpočinek.

Jezme jen tehdy, když máme opravdu hlad. V dnešní moderní a uspěchané době řada lidí jí častěji také z jiných důvodů - např. z časových, ze zvyku, ze stresu apod. Nicméně právě takové jídlo "navíc" zatěžuje naši trávicí soustavu a narušuje přirozenou chuť k jídlu. Například vhodně zvolený bylinný čaj nám v daném okamžiku může nahradit jídlo a trávení i nervová soustava nám budou vděčné.

Vyhýbejme se chlazeným nápojům a nejezme jídlo přímo z ledničky. Naše tělesná teplota činí přibližně 37 °C. Ledové nápoje a studené jídlo narušují a zpomalují proces trávení a pro naše tělo je pak obtížné jídlo ohřívat, rozkládat a vstřebávat. 

V průběhu jídla popíjejme nápoje dle vlastního uvážení. Tekutiny nám pomáhají rozmělnit a míchat potravu. Nicméně správné množství tekutiny je odvislé od mnoha faktorů, jako charakteru jídla, tělesném typu či naší hydrataci. Měli bychom se zde řídit především vlastním pocitem a rozumem.

Jezme v klidu, pomalu a vědomě. U jídla bychom se neměli rozptylovat žádnou jinou aktivitou ( např. čtením, sledováním televize ani řešením žádných konfliktů ).

Jezme vždy ve stejnou denní dobu. Naše tělo nám poděkuje, pokud budeme jíst v přibližně stejnou dobu. Zvykne si na určitou pravidelnost a lépe se tak připraví na trávení.

Po večeři si naplánujme krátkou procházku. Jídlo se lépe tráví ve vzpřímené poloze. Namísto večerního sledování TV na gauči nám více prospěje krátká večerní procházka.

Jezme jen do 80 % zasycení. Pro zajištění dobrého trávení je vhodné zaplnit náš žaludek jen do 80 % kapacity, zbytek ponechat pro správné promíchání. 

 

2211

 

Ájurvéda se nezaměřuje pouze na zdravý životní styl ( ve smyslu zdravé výživy ), ale také na zdravou mysl a "vnitřní omlazování", která pomůžou člověku vést spokojenější život. Můžeme si tak vyzkoušet některé přístupy k "duševnímu omlazení" :

  • soustředěně pít šálek bylinného čaje
  • dokončovat úkoly
  • chodit brzo spát
  • umět říkat "ne"
  • být v přítomném okamžiku
  • umírněnost v sexu
  • dopřát si pravidelnou dovolenou/odpočinek
  • poslouchat hudbu, která nás posílí
  • vypnout mobilní telefon, televizi, počítač
  • dát si relaxační koupel s olejem/solí
  • pěstovat záliby, koníčky
  • udržovat kontakt s přírodou
  • zahradničit
  • osobně si povídat s přáteli
  • trávit naplněný čas s partnerem, rodinou či přáteli.

 

ilistracnifotky.cz2395

 Ajurvédský denní režim nám pak může pomoci k dosažení větší fyzické síly: 

  • Ideální je vstávání mezi 6.a 7. hodinou ranní a uléhání ke spánku okolo 10. hodiny večerní.
  • Vhodné je každé ráno začít cvičením.
  • Sklenice vlažné vody nalačno hned ráno pomáhá vyplavit toxiny.
  • Nikdy nepotlačujte přirozené potřeby, jakými jsou vyprazdňování ( při nutnosti vyprázdnění ), jídlo a pití ( při pocitech hladu a žízně), spánek ( při pocitu únavy ) apod.


Pravidelným cvičením posilujeme imunitu a podporujeme krevní oběh. Cvičení také může snižovat sklon k depresím a úzkostem. Např. jóga je vhodným cvičením na páteř, dýchací a trávicí orgány a také zklidňuje mysl. Cvičení je však vhodné odložit, pokud se necítíme dobře. Také se nedoporučuje cvičení hned po jídle.

Ideální je chodit spát každý večer ve stejnou dobu, nejlépe před 22. hodinou. Večer je pak vhodný zakončit naším oblíbeným rituálem ( např. čtením zajímavé knihy, meditací apod. ).

Příjemný a uvolněný večer pak můžete podpořit také pitím vybraného bylinného čaje od nás :-)

 

 

Při vytváření webových stránek jsem využila níže uvedenou literaturu, kterou zároveň doporučuji jako zajímavé čtení v oblasti ájurvédy :

McIntyreová Anne : Ájurvéda od A do Z, přeložil Petr Sumcov. Praha : Metafora, 2013.
Dr. David Frawley a Dr. Vasant Lad : Rostliny v ájurvédě. Praha : Volvox Globator, 2016.
Dr. Shaun Matthews : Umění vyváženého života podle tradice ájurvédy. Praha: ANAG, 2018.
Martina Doležalová Zisková : V ájurvédské kuchyni. Praha : 2016.
Dr. Elisabeth Veit : Ájurvéda. Olomouc : Fontána, 2005.

zdroj fotky : www.ilustracnifotky.cz, www.pixabay.com