Relaxujme pomocí jógy

pixabay.1280

 

Pravidelný pohyb je jedna z možností jak očistit mysl a zároveň udělat něco pro sebe a své zdraví. Sportovních aktivit dnes máme na výběr opravdu hodně. Jako introvert jsem vždy dávala přednost těm indiviuálním.

Dlouho jsem však vybírala pohybovou činnost, která by mě bavila a zároveň i naplňovala tolik potřebnou pozitivní energií. Pravidelná nevolnost a točení hlavy při právě doběhnuté tramvaji mě však ujistila, že tudy cesta k mé pohybové spokojenosti nevede. Až jednoho dne mě krásná náhoda přivedla ke dveřím jogového centra. Už po první lekci jsem odcházela s čistou hlavou, vnitřně uspokojená a s pocitem krásně stráveného času. Jóga se pro mě stala zálibou, terapií i novým životním stylem.

Nauka jógy a Ájurvédy mají dávné společné kořeny. Jejích společným cílem je naplnění tělesné i duchovní stránky člověka. První zmínka jógy se objevila již v nejstarších sanskrtských textech a v překladu znamená "sjednotit, spojit". ( Ze sanskrtu pochází také slovo ajurvéda - "vědění o životě", ayur – život, veda – vědění, moudrost). Jóga tedy vznikla před více než 5 000 lety a dnes je již nedílnou součásti moderní společnosti.

Výhodou jógy je, že ji může cvičit opravdu každý - od malých dětí až po seniory. Nevyžaduje ani kondičku vrcholového sportovce. Můžeme ji cvičit ve specializovaném jógovém centru, ale také kdekoliv venku. A nenáročná je rovněž také na sportovní vybavení - na lekci jógy nám stačí vzít pohodlné přiléhavé oblečení ( legíny ), ručník a pití. Cvičení probíhá bez bot.

pixabax_1280

Druhy a styly jógy

Nejrozšířenějším druhem jógy v západní Evropě jě Hatha jóga. Název vznikl spojením slabik „ha"( sluneční energie) a „tha" ( měsiční energie ). Cílem je tedy sjednocení těla i duše. Můžeme se s ní setkat na kurzech klasické jógy ve většině jógových a sportovních centrech. Pokud s jógou právě začínáte, určitě ji vyzkoušejte. Jedná se o druh cvičení, jehož hlavními součástmi jsou různé pozice těla (tzv. ásany), nácviky ovládání dechu (tzv. pránájáma) a zklidnění celkové mysli (meditace).
Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/hathajoga  
Pozice jsou většinou hlubší a jsou prováděny v pomalejším tempu.

Z výše uvedené Hatha jógy vychází také nový styl zvaný Power jóga. Jedná se o dynamické cvičení a každý instruktor si jej může vést trochu jiným způsobem. Na rozdíl od Hatha jógy zde dochází ke střídaní jednotlivých poloh a cviků v rychlejším tempu a tím k posilování naši ohebnosti. Cílem je pak zvyšování psychické a fyzické kondice. Power jóga existuje také ve variantě pro začátečníky s vysvětlením správné techniky cvičení.

Z klimatických podmínek kolébky jógy - Indie pak vychází Bikram jóga, nebo-li Hot jóga.  Není vhodná pro děti, ale jinak se ji nemusíte vůbec obávat. Cvičí se v sále vyhřátém na 38 °C - 42 °C. Během 60-90 minutové lekce krásně spálíte kalorie a díky teplému prostředí nebudete mít myšlenky na nic jiného, než na zvládnutí jednotlivých jógových pozic. Pro mě byly tyto lekce vždy ideální příležitosti ke zlepšení schopností vlastní koncetrace, se kterou jsem již delší dobu marně bojovala. V zimním období jsem tento styl jógy vyhledávala také především k prohřátí celého organismu a posílení imunity. Jako zimomřivého člověka mě tyhle hodiny opravdu vždy bavily, i když první lekce byly krutopřísné :-)

Speciálním typem jógy je hormonální jóga. Autorkou této metody je brazilská jógová lektorka Dinah Rodrigues, která ji spolu s uznávanými odborníky vyvíjela řadu dlouhých let. Již několikrát navštívila rovněž Českou republiku a školila zde nové lektory Hormonální jógové terapie. Cílem tohoto konceptu je harmonizovat hormonální systém a velmi oblíbené jsou pravidelné kurzy pořádané pro konkrétní skupiny lidí ( např. hormonální jóga pro ženy, hormonální jóga pro muže, hormonální jóga pro diabetiky ). Cviky u tohoto stylu jsou jednoduché a nejsou zde nutné hlubší znalosti jógy.

joga_pixabay

Autorkou této terapeutické metody je Dinah Rodrigues

Více zde: https://www.centrum-hormonalni-jogy.cz/hormonalni-joga-pro-zeny/

Aštanga vinyasa jóga je vedená v dynamickém rytmu. Je založená na určité serií jednotlivých pozic, důležité je pak propojeních těchto pozic se speciálním dýcháním. Každý cvik nás připravuje na ten následující, pozice je potřeba dodržet, postupně se také zvyšuje jejich náročnost. Mohou ji provozovat také začátečníci, je však spíše vhodnější pro fyzicky zdatnější jedince. 

Za nejucelenější systém se považuje Kundalini jóga, jehož mistrem je Yogi Bhajana.Tento styl také velmi zapadá do dnešní náročné doby, cílem je pak schopnost vyrovnat se se stále většími požadavky na život. Jednotlivé hodiny jsou vedené tak, abychom zapojili současně tělo, mysl i duši. Cvičení je vhodně kombinované se správným dýcháním, zpíváním manter i meditací jako uvolnění pro naši duši. Je vhodná pro všechny věkové kategorie a nevyžaduje speciální znalostí. Pokud chcete zažít vnitřní klid a harmonií, tato jóga je ideální.

Těhotenská jóga je již podle názvu určená nastávajícím maminkám. Je vhodná pro budoucí maminky až od druhého trimestru, dříve jen ve vyjimečných případech, kdy je žena zvyklá na cvičení. Těhotenská jóga by měla být velmi jemná s cílem posílit pánevní dno a připravit ženu lépe na porod. Mohou ji cvičit také ženy po porodu.

Speciálním typem jógy je také dětská jóga. Na první pohled by se mohlo zdát, že setrvání v jednotlivých pozicích nebo soustředění se není s dětským světem spojitelné. Opak je ale pravdou. Dětská jóga se od té pro dospělé značně liší. Je plně uzpůsobená dětskému věku a  je vedená hravou a zábavnou formou. Kurzy jsou zpravidla rozdělené dle věkových kategorií. Jednotlivé jógové pozice jsou spojené např. s různými básničkami, písničkami a pohádkami. Dítě je zde pouze samo sebou a nemusí s nikým soupeřit, narozdíl od jiných dětských sportů. U dětí je důraz kladen na správné držení těla spolu s dýcháním. Je vhodné pro velmi aktivní děti ( dochází tak k požadovanému zklidnění ), ale bavit bude také méně průbojné povahy ( u těch většinou dochází k automatickému zapojení do aktivity a budování větší průbojnosti ).

Stylů jógy existují daleko více, některé jsou určené i pro začátečníky, jiné třeba již pro velmi pokročilé jedince. Každý si může najít pro sebe ten ideální, ve kterém se najde a bude mu plně vyhovovat. Jóga je opravdu vhodná pro všechny a to se mi na tom opravdu líbí. Já vyzkoušela několik druhů a nakonec zůstala především u Hormonální a Kundalini jógy, které mi svým stylem a účinky nejvíce vyhovují. Díky cvičení jsem získala zpět ztracenou energií, vnitřní rovnováhu, uvědomují si více vlastní hodnotu a hlavně mě už věcí jen tak nerozhodí. Těch pozitivních účinku je samozřejmě více. Vyzkoušejte ji také a mějte více radostí z vlastního bytí :-)

 

Autorkou této terapeutické metody je Dinah Rodrigues

Více zde: https://www.centrum-hormonalni-jogy.cz/hormonalni-joga-pro-zeny/

 zdroj fotky : www.pixabay.com

Autorkou této terapeutické metody je Dinah Rodrigues

Více zde: https://www.centrum-hormonalni-jogy.cz/hormonalni-joga-pro-zeny/
V posledních letech nabývá stále větší oblíbenosti